İşbaşı Eğitim Programları
“İş Tecrübesi Kazanmanızı Sağlıyoruz”
İşbaşı eğitim programları; Kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim ve tecrübe edinmeleri, teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmeleri ve çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla düzenlenen programlardır.
Programa katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi Kurumumuzdan kendilerine işyeri bulunmasını da talep edebilmektedirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan da talep edebilmektedirler.
İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları
Belirtilen şartları sağlayan vatandaşlar işbaşı eğitim programlarına katılabilmektedir.
- Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
- 15 yaşını tamamlamış olmak,
- İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,
- Emekli olmamak,
- Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,
- Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak,
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,
Belirtilen şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programlara katılabilmektedirler.
Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilmektedirler.
İşbaşı Eğitim Programlarının Süresi
İşbaşı Eğitim Programı; günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü ve 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlenmektedir.
İşbaşı eğitim programı bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, muhabirlik ile ilgili mesleklerde en fazla 9 ay, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme Modüllerinin asgari süresinden az olmayacak şekilde ve diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay uygulanmaktadır.
Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için 9 aya kadar işbaşı eğitim programı düzenlenebilmektedir.
İşbaşı Eğitim Programlarında Karşılanabilecek Giderler
İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;
- İş arayan statüsündeki vatandaşlar için günlük 89,4 TL, öğrenciler için 67,05 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 44,7 TL zaruri gider ödemesi,
- İşte Anne Projesi kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan, İş Kulübü faaliyetlerinden faydalanan ve akabinde işbaşı eğitim programlarına katılan kadınlara günlük 95 TL zaruri gider ödemesi,
- Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 100 TL zaruri gider ödemesi,
- İmalat sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği ödemesi,
- Genel sağlık sigortası primi,
- İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından işbaşı eğitim programı süresince karşılanmaktadır.
Ayrıca İşbaşı eğitim programı katılımcılarına program sonunda, katıldıkları programa ilişkin bilgileri gösteren İşbaşı Eğitim Programı Sertifikası verilmektedir.
Başvuru Yeri Ve Zamanı
Başvuru yapmak için bizimle iletişime geçiniz
Uygulamalı Eğitim Programı (UEP)
UEP Tanımı
Uygulamalı Eğitim Programı (UEP): İŞKUR tarafından Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla proje kapsamında belirlenen şartlara uyulmak kaydıyla düzenlenen aktif işgücü piyasası programıdır.
Proje kapsamında düzenlenecek UEP’lerin daha sağlıklı uygulanabilmesi, izlenebilmesi ve raporlanabilmesi için Kurum modüllerine entegre bağımsız bir modül oluşturulacaktır. Oluşturulacak modül üzerinden UEP’e ilişkin tüm iş ve işlemler yürütülecektir.
UEP Yüklenici Kurum Belirlenmesi
UEPen az 2 sigortalı çalışanı olan ve Kuruma kayıtlı işyerlerinde uygulanacaktır. 5018 sayılı Kanunun eki I, II, III ve IV sayılı cetvellerde yer alan kurum ve kuruluşlar ile belediyeler ve il özel idarelerinde ve Kurumca ve proje kapsamında yaptırım uygulanan işyerlerinde yaptırım süresince uygulamalı eğitim programı düzenlenmez.
UEPKontenjan Belirlenmesi ve Sistem Üzerinden Açma
UEP uygulamasından faydalanan işverenin fiili çalışan sigortalı sayısının en fazla %30’ukadar katılımcı talebinde bulunabilecektir. İşveren tarafından %30’luk kontenjanın hepsinin kullanılması halinde katılımcı profili%50 GKSS %50 Türk vatandaşlarından oluşacaktır. Ancak Proje kapsamında GKSS’lere pozitif ayrım yapmak adına bu yüzde %50’lik oran aşılabilecek ancak hiçbir şekilde Türk vatandaşlarında %50’lik oran aşılmayacaktır. Örnek vermek gerekirse, üç kişilik kontenjanı olan bir işveren kontenjan dağılımını 2 GKSS 1 Türk vatandaşı ya da 1 GKSS 1 Türk vatandaşı şeklinde kullanabilir.Bir diğer ifadeyle işyerinde sadece GKSS kapsamında olan kişilerin katıldığı program düzenlenebilecekken sadece Türk vatandaşı katılımcılardan oluşan program düzenlenemeyecektir.
Uygulamalı eğitim programına katılabilecek kişi sayısı, programın başlama tarihi itibarıyla aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde programın başladığı tarihe ait fiili çalışan sayısını gösteren belgede yer alan çalışan sayısı üzerinden, kontenjan oluşturmak suretiyle belirlenir.İl müdürlüğünce uygun görülen işyerlerinde Kurum tarafından düzenlenen İEP bulunması halinde, ilgili işveren % 30 İEP, % 20 UEP kontenjan talebinde bulunabilecektir. Aynı zamanda İl müdürlüğünce uygun görülen işyerlerinde%30 UEP kontenjanını kullandığı durumlarda da, %20 İEP kontenjan talebinde bulunabilecektir.
Kontenjanlar belirlendikten sonra oluşturulacak sistem üzerinden program açılacaktır.Tehlikeli mesleklerde açılacak programlar hariç program süresi en fazla 6 ay olarak uygulanacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde düzenlenecek programlarda MEB Hayat Boyu Öğrenme Modülleri esas alınarak, modülün asgari süresinden az olmamak kaydıyla program düzenlenecektir.
UEPUygulama Süreci
Projede yer alan önceki işlem basamaklarını tamamlayarak UEP’ten yararlanması uygun bulunan Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler (GKSS) ve Türk vatandaşları katılımcı olarak anılacaktır.UEP’e katılan katılımcı sadece bir kere proje kapsamındaki uygulamalı eğitim programından faydalanabilecektir.
Katılımcı adaylarına önce iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verildikten sonra kişinin uygulamalı eğitim programına katılıp katılamayacağına ilişkin değerlendirme yapılacaktır. Değerlendirme sonucunda uygulamalı eğitim programına yönlendirilen katılımcı ile programdan yararlanan işyeri arasında uygulamalı eğitim programı sözleşmesi imzalanır.
Program süresi, günlük en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere, haftalık 45 saatten haftada 6 günden fazla olamaz.
İşveren kontenjan belirlenmesi için çalışan sayısını gösteren belgeyi il müdürlüğüne teslim etmelidir. İşveren tarafından başvuru yapılan tarihe ait çalışan sayısını gösterir belgenin ibraz edilememesi durumunda; işverence izleyen ayda ilgili belgeleri vermek üzere bu tarihe ait fiili sigortalı çalışan sayısına ilişkin taahhütname verilir. Taahhütnamede beyan edilen çalışan sayısının, izleyen ayda çalışan sayısını gösterir belge üzerinden yapılacak kontrolde tespit edilen programın başladığı tarihteki fiili çalışan sayısından farklı olması durumunda söz konusu belgedeki sayı esas alınır. Taahhütnamedeki sayının ilgili belgedeki sayıdan yüksek olması ve bu durumun fazla kontenjan kullanılmasına neden olması halinde, kontenjan fazlası katılımcıya yapılan ödemeler tespit tarihinden itibaren yasal faizi ile işverenden tahsil edilir, işverence belirlenecek fazla katılımcının program ile ilişiği kesilir ve programa devam olunur.
UEP için yapılan başvuru ile program başlangıcının aynı tarihte olmaması halinde başvuru yapılan tarihteki duruma göre değil program başlangıç tarihine göre işlem yapılır. Bu durumda işverenden programın başladığı tarihe ilişkin fiili çalışan sayısını gösteren yeni bir taahhütname alınır ve yukarıda yer alan hükümler uyarınca işlem tesis edilir.
Proje kapsamında düzenlenen programlarda işverenin programın bittiği tarihteki fiili çalışan sayısına bakılmayacaktır.
İşveren il müdürlüğü tarafından istenen belgeleri süresi içerisinde ibraz etmekle yükümlüdür, aksi takdirde işveren ile on iki ay süreyle proje kapsamında kurs ve program düzenlenmez.
Proje kapsamında düzenlenen UEP’lerden az %20 istihdam taahhüdü aranacaktır.İşverenler proje süresince yükümlüklerini yerine getirdikleri sürece dileği kadar proje kapsamındaki UEP’ten faydalanabilecektir.
Katılımcı bilgilerinin düzeltilmesi gibi hususlar oluşturulacak sistem üzerinden yapılacaktır.
UEP Devam Takipve Ayrılış İşlemleri
Katılımcıların UEP’e devam etmeleri zorunludur. Kurumca kabul edilebilir mazereti olanlara yüklenicinin onayı alınmak şartı ile eğiticiler tarafından izin verilebilir. Ancak doktor raporu ile tevsik edilebilen en fazla beş günlük sağlık izni dışında bu izin süreleri, hangi sebeple olursa olsun toplam program süresinin onda birini aşamaz. Bu sürenin aşımı halinde katılımcıların programla ilişikleri kesilir. Beş günü aşan sağlık izinleri onda birlik izin süresinden düşülür.
Katılımcıların devam durumlarını takip etmek üzere Kurumca hazırlanacak olan devam çizelgesi kullanılır. Devam çizelgelerinin gereği şekilde doldurulmasından ve ay sonunda il müdürlüğüne tesliminden yüklenici sorumludur. Programdan ayrılanlar, yüklenici tarafından aynı gün içinde il müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir. Ayrıca katılımcıların devam durumlarının, yüklenici tarafından haftalık olarak en geç cumartesi günü saat 23:59’a kadar sisteme girilmesi gerekir. Bu yükümlülüklerin aksatılmasından dolayı ortaya çıkabilecek zararlardan yüklenici sorumludur. İl müdürlüğü, yüklenicinin bu yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini kontrol eder. Giriş yapılmayan günler ile ilgili girişler il müdürlüğünce tamamlanır. Kurum, katılımcıların devam durumlarını takip için bilgi iletişim teknolojilerini de kullanabilir.
Ay sonunda ödemeler yapılmadan önce devam takip çizelgeleri İŞKUR’a teslim edilecektir. Devam takip çizelgelerinde katılımcıların UEP’e geldiği günler işlenecektir. Katılımcılara geldiği gün üzerinden zaruri gider ödemesi yapılacaktır.
UEP’ten;
a) Askerlik, tutukluluk, hamilelik veya doğum, uzun süreli hastalık, işe giriş ve programa devamı engelleyebilecek ikametgâh değişikliği gibi nedenler ile proje kapsamında belirlenen devamsızlık süresini aşmaları sebebiyle ayrılmak durumunda kalanlar,
b) Durumları programa takibe elverişli olmadığı için programla ilişiği işverenin teklifi ve il müdürlüğünün onayı ile kesilenler,
c) Devam ederken programın iptal edilmesinden dolayı mezun olamayanlar,
dışında il müdürlüğünce kabul edilen geçerli bir mazereti olmadan ayrılanlar on iki ay boyunca Proje kapsamında düzenlenen kurs veya programlardan yararlanamayacaktır.
Geçerli olarak programdan ayrılan kişiler, geçerli nedenden çıkışının verilmesi halinde proje kapsamında aynı programdan veya farklı bir programdan faydalanabilecektir. Programı tamamlayan katılımcı bir daha proje kapsamında yürütülen başka bir UEP’ten faydalanamayacaktır. Bir katılımcının proje kapsamında UEP’ten bir defa faydalanma hakkı bulunmaktadır.
Proje kapsamında yürütülen kurs ve programlar arasında bekleme süresi uygulanmayacaktır. Ancak katılımcının Kurumun İşsizlik Sigortası Fonu finansmanıyla düzenlediği kurs/programlara katılmak isteyen kursiyer/katılımcı Kurumun düzenlemiş olduğu girişimcilik eğitim programları ve çalışanların mesleki eğitimi hariç kurs/programlar arasında 6 ay bekleme sürecine tabi olacaktır.
UEP İstihdam Süreci
UEP en az %20 istihdam taahhütlü olarak düzenlenir. Bu şekilde düzenlenen programlarda işverenlerin programı tamamlayan katılımcıların en az yüzde yirmisini programın bitiminden itibaren otuz gün içinde işe başlatmak kaydıyla kendi işyerinde veya başka işyerinde aynı meslekte altmış günden az olmamak üzere en az program süresi kadar istihdam etmesi veya istihdam etmeye başladığına dair taahhütname vermesi gerekmektedir.İşverenin, yeni başvuru esnasında programı tamamlayan katılımcıların istihdam durumlarını gösterir belgeleri il müdürlüğüne ibraz etmesi gerekir.
Katılımcının istihdam edilmeye başlanmış fakat 60 günlük süre bitmeden ayrılmış olması durumunda da, işveren kalan süre için istihdam yükümlülüğünü varsa diğer program katılımcıları arasından, yoksa aynı veya yakın meslekte eğitim almış (kurs veya işbaşı eğitim programından mezun olmuş) Kuruma kayıtlı işsizlerden, bunun da bulunmaması halinde Kuruma kayıtlı işsizler arasından yerine getirmek zorundadır.
Katılımcıların bir kısmını veya tamamını işe alan ve/veya katılımcı sayısında azalma olan ve/veya talep edebileceği katılımcı sayısından daha az katılımcıyla program başlatan işveren, devam eden programın her safhasında yeni katılımcı talebinde bulunabilir. Yeni talep değerlendirilerek varsa mevcut katılımcılar hariç geriye kalan kontenjan kadar katılımcı ile uygulamalı eğitim programı düzenlenebilir.
UEP Ödemeler
Katılımcılara ödemeler aylık olarak katılım sağlanan gün üzerinden yapılır. Genel Sağlık Sigortası ile İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta primi Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) İŞKUR tarafından yatırılacaktır.
UEP Raporlama
Oluşturulacak sistem üzerinden raporlama yapılması mümkün olacaktır. UEP uygulamasına ilişkin istenecek raporlar sistem oluşturulurken belirlenecektir.UEP için istenebilecek örnek raporlar aşağıda sıralanmıştır.
- Yaş, Cinsiyet, Uyruğa Göre Katılımcı sayısı,
- Aylara göre UEP ödeme miktarı,
- UEP yararlanma gün sayısı
- Oluşturulacak sistem tarafından hazırlanabilecek diğer raporlama talepleri
UEP Kontrol ve Denetim
Söz konusu programların denetimi illerde belirlenen proje sorumlusu/kurs sorumlusu tarafından yapılacaktır.
UEP İptal ve Sonlandırma
UEP’ler sistem üzerinden sonlandırılacaktır. UEP’ler sistem üzerinde açıldıktan sonra iptal edilmesi gerekir ise sistem üzerinden iptal edilecektir. İptal edilen UEP’ler de herhangi bir işlem tesis edilemeyecektir. Mücbir nedenden dolayı iptal durumlarında uygulamalı eğitim programında herhangi bir işlem tesis edilemeyecektir. Ancak işverenin yükümlülüğünü yerine getirmemekten kaynaklı bir iptal söz konusu olursa işveren ile 12 ay boyunca Proje kapsamında kurs ve program düzenlenemeyecektir.
Bu projeye başvurmak için önce işsiz Türk vatandaşları ile Suriyelilerin işkura kayıt ettirilmesi gerektiğini unutmamakta fayda var.
Başvuru yapmak için bizimle iletişime geçiniz
Engelli İstihdamı
Özel sektör işverenlerinin kontenjan dâhilinde veya kontenjan fazlası olarak ya da yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştırmaları durumunda işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primi işveren paylarının tamamı Hazinece karşılanması şeklinde değiştirilmiştir.
Engellilerin İŞKUR’a kaydı
Engel durumuna göre tüm vücut fonksiyon kayıplarının en az %40’ından yoksun olduklarını, yetkili sağlık kuruluşlarından alacakları engelli sağlık kurulu raporu ile belgeleyen vatandaşlarımız Kurum İl Müdürlüklerine/ Hizmet Merkezlerine başvurarak “engelli” statüsünde kayıt yaptırabilir.
Meslekte çalışma güç kaybı oranı vb. oranlar dikkate alınmamakta olup tüm vücut fonksiyon kaybı oranına bakılmaktadır.
Engelli sağlık raporunda çalışamaz ifadesi yer alıyorsa kişinin engelli kaydı yapılmamaktadır.
İlgili Mevzuat
Türkiye’de engellilerin işçi olarak istihdamı, 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi ile sağlanmaya çalışılmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi kapsamında;
- 50 veya daha fazla işçi(tarım ve orman işletmelerinde 51 veya daha fazla) çalıştırdıkları;
- Özel sektör işyerlerinde % 3 engelli,
- Kamu işyerlerinde ise % 4 engelli ile % 2 eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.(Kamu işyerlerinde engelli istihdamında EKPSS puanı gerekmektedir.)
Takip ve Denetim
4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince istihdamı zorunlu engelli kontenjanlarının takibi aylık olarak düzenli biçimde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince yapılmaktadır. Engelli kontenjan açığı bulunan işverenlerle iletişime geçilerek alınan engelli işgücü talepleri Kurumun internet sayfasında yayımlanmakta ve açık kalan kontenjanların kapatılmasına gayret gösterilmektedir.
Kanun hükmü gereğince, işverenlerin engelli işçileri meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü olmaları nedeniyle, işverenin talebine şartları tutarak başvuru yapan ve görüşmeye gelen engellileri işverenin uygun bulmayarak işe almaması veya engelli kontenjan açığı için talep vermeyerek yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda ise işverene 4857 sayılı İş Kanununun 101 inci maddesine istinaden çalıştırmadığı her engelli ve çalıştırmadığı her ay için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce idari para cezası uygulanmaktadır. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulmamaktadır.
Engelli işçi çalıştırmadığı için işverenlerden tahsil edilen ceza paraları; engellilerin kendi işini kurmaları, engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojileri, engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanması ve bu gibi projelerde kullanılmaktadır.
İŞKUR’a kayıt olarak iş arayan engellilere, iş ve meslek danışmalığı hizmetleri verilerek ya mesleki niteliklerini artırmak için kurs veya işbaşı eğitim programlarına yönlendirilmekte ya da durumlarına uygun işlere yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, engellilerin kendi işlerini kurmaları da teşvik edilmektedir.
Daha fazla detay almak için bizimle iletişime geçiniz
Kendi İşini Kurma Hibe Desteği
Kendi İşini Kurmak İsteyen Engelliler
Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az % 40 olduğu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelenen kişiler mevzuatımızda engelli olarak kabul edilmektedir. Kendi işini kurmak isteyen engellilerin aşağıdaki bütün şartları taşıması gereklidir.
- İŞKUR’a kayıtlı olmak,
- Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücünün en az % 40’ından yoksun olduğunu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelendirebilmek,
- 18 yaşını tamamlamış olmak,
- Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak,
- Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte vergi kaydı ve son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak),
- İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek,
- Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak,
- Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak,
- Kendisine vasi tayini yapılmamış olmak,
- Herhangi bir icra dosyası bulunmamak. (Komisyon tarafından kabul edilen projelerin sözleşme imzası öncesinde https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama adresinden kişinin icra dosyasının olup olmadığı sorgulamasının yapılması gerekmektedir.)
Engelli kişilerin Kurumumuz internet sitesinin duyurular bölümünde yayınlanan başvuru rehberine göre hazırlayacakları ve üretime katkıda bulunarak öncelikle kendi geçimlerini sağlamak sonra da yeni istihdamlara aracılık etmelerini temin etmek amacıyla Komisyona sunacakları projelerde;
Kuruluş İşlemleri Desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 5.000 TL,
İşletme Gideri Desteği:Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım ve kira) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 15.000 TL,
Kuruluş desteği:Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ara madde, sarf malzeme, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dâhil en fazla 45.000 TL destek sağlanmaktadır.
Kendi İşini Kurmak İsteyen Eski Hükümlüler
Affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, cinsel saldırı veya çocuğun cinsel istismarı suçlarından mahkûm olmamak şartıyla; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan ya da ceza süresine bakılmaksızın zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hüküm giyenlerden cezasını tamamlayanlar, cezası ertelenenler, koşullu salıverilenler, denetimli serbestlik kapsamında olanlar eski hükümlü olarak tanımlanmaktadır. Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülerin aşağıdaki bütün şartları taşıması gereklidir.
- İŞKUR’a kayıtlı olmak,
- 18 yaşını tamamlamış olmak,
- Eski hükümlü olmak,
- Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak
- Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte vergi kaydı ve son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak),
- İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek,
- Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak,
- Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak,
- Kendisine vasi tayini yapılmamış olmak,
- Herhangi bir icra dosyası bulunmamak. (Komisyon tarafından kabul edilen projelerin sözleşme imzası öncesinde https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama adresinden kişinin icra dosyasının olup olmadığı sorgulamasının yapılması gerekmektedir.)
Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) aracılığı ile “Proje Başvuru Rehberi”nde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile İl Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz ve proje sahibine iade edilir.
Bir iş yeri kurarak geçimini sağlamak isteyen eski hükümlüler; Kurumumuz internet sitesinin duyurular bölümünde yayınlanan başvuru rehberine göre hazırlayacakları projelerini Denetimli Serbestlik veya Koruma Kurulları üzerinden Komisyona sunmaları ve projelerinin kabul edilmesi halinde uygun görülen projelere vergiler dâhil en fazla brüt asgari ücretin 15 katı tutarında “kuruluş desteği” sağlanmaktadır
BroşürDaha fazlası için bizimle iletişime geçiniz
Mesleki Eğitim Kursları
“Meslek Edinmenize Yardımcı Oluyoruz”
Türkiye İş Kurumu tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren kişi ve grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak amacıyla düzenlenen mesleki eğitim kursları; mesleği olmayan vatandaşlara meslek öğretmek, mesleği olan vatandaşların nitelikleri geliştirmek ve mesleği olup iş bulamayan vatandaşların istihdam garantili kurslar aracılığıyla istihdam edilmesini sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.
Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan mesleki eğitim kurslarından yararlanmak isteyen vatandaşların Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezlerinde görev yapan iş ve meslek danışmanları tarafından danışmanlık hizmeti verilmekte ve mesleki eğitim kursların katılmak isteyen vatandaşlar kendilerine en uygun kurslara katılma imkânına sahip olmaktadır.
Mesleki Eğitim Kurslarından Yararlanma Şartları
- Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
- 15 yaşını tamamlamış olmak,
- Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,
- Kurumca aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,
- Emekli olmamak,
- Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak.
Belirtilen şartları sağlayan ve kursa devam etmelerine engel durumları bulunmayan yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de kurslara katılabilmektedirler.
Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilmektedirler.
Mesleki Eğitim Kurslarının Süresi
Mesleki eğitim kursları; günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere en az otuz en fazla kırk saat düzenlenmektedir. Mesleki eğitim kurslarının toplam süresi yüz altmış fiili günü geçmemektedir.
Meslekli Eğitim Kurslarında Karşılanabilecek Giderler
Mesleki eğitim kurslarına katılan vatandaşlara, kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden;
- Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 60 TL zaruri gider ödemesi,
- Geleneksel mesleklerde mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 40 TL zaruri gider ödemesi,
- İstihdam garantisiz mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 30 TL zaruri gider ödemesi,
- İşte Anne Projesi kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan ve İş Kulübü avantajlarından faydalanan ve akabinde istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara günlük 95 TL zaruri gider ödemesi,
- Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği ödemesi,
- Genel sağlık sigortası primi,
- İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından mesleki eğitim kursu süresince karşılanmaktadır.
Bununla birlikte, Mesleki Yeterlilik Kurumunun belirlemiş olduğu Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde düzenlenen kurslara katılan kişilere, kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir.
Mesleki eğitim kurslarından faydalanmak isteyen tüm işverenler, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine istedikleri zaman başvuruda bulunabilmektedirler.
İŞKUR E-ŞUBEDaha fazlası için bizimle iletişime geçiniz